Fede film fra 60’erne

//Fede film fra 60’erne

60er film

60’erne var et årti fyldt med gode film, mange som du måske allerede kender til. Film der sidenhen er blevet klassikere der ofte nævnes, citeres og refereres til i popkultur. Bonnie og Clyde, Lolita og Mrs. Robinson er formentlig alle velkendte navne, og de hører altså til i filmene fra 1960’erne.

Vi har samlet en liste over 11 af de bedste 60’er film, både med de gode gamle klassikere, og måske et par som du ikke kender til (endnu). Tag et kig på filmlisten herunder, og se om der ikke er en eller to du bør smide på til din kommende filmaften.

 

Lolita

lolita 1962Premiere: 2. marts 1963

Genre: Drama, Romantik

Varighed: 2 t. 32 min.

Skuespillere: James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon

Om Lolita: I 1950’ernes USA flytter den midaldrende engelsk professor, Humbert humbert, ind på et værelse hos Charlotte Haze. Charlotte falder øjeblikkeligt for Humbert, men han har derimod et godt øje til hendes 14-årige datter Lolita. Humbert gifter sig med Charlotte, udelukkende for at forfølge sin stormende forelskelse i hendes datter.

 

Se trailer for Lolita:

Lawrence af Arabien

lawrence of arabiaPremiere: 15. oktober 1963

Genre: Adventure, Drama, Biografi

Varighed: 3 t. 36 min.

Skuespillere: Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn

Om Lawrence af Arabien: 1. verdenskrig raser i Mellemøsten, og her har officeren T.E. Lawrence succes med at samle arabiske stammer i et oprør mod tyrkerne. Herefter bliver han uvidende en del af stormagternes politiske spil. Det sammen med fangenskab og tortur forvandler T.E. Lawrence til en desillusioneret kriger.

 

Se trailer for Lawrence af Arabien:

Doktor Zhivago

doctor zhivagoPremiere: 6. oktober 1966

Genre: Drama, Romantik, Krig

Varighed: 3 t. 17 min.

Skuespillere: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin

Om Doktor Zhivago: Den russiske læge og poet Jurij Zhivago gifter sig med overklassepigen Tonya og har samtidig en affære med Lara. Alt imens bryder den russiske revolution ud og deres indbyrdes forhold brydes, og Lara falder i hænderne på den hensynsløse Komarovsky og Jurij Zhivago skal kæmpe for sin families overlevelse.

 

Se trailer for Doktor Zhivago:

West Side Story

west side storyPremiere: 8. oktober 1962

Genre: Krimi, Drama, Musical

Varighed: 2 t. 32 min.

Skuespillere: Natalie Wood, George Chakiris, Richard Beymer

Om West Side Story: I New York er der to rivaliserende bander ved navn The Jets og The Sharks. Tonys bedste ven leder The Jets, og Marias bror styrer The sharks. Men hvad sker der, når to der burde være hinandens fjender forelsker sig?

 

Se trailer for West Side Story:

Psycho

psycho 1960Premiere: 1. maj 1961

Genre: Horror, Mysterie, Thriller

Varighed: 1 t. 49 min.

Skuespillere: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles

Om Psycho: Marion Crane stjæler 400.000 dollars fra sin chef og flygter fra byen. Hun finder et afsidesliggende motel og gemmer sig med tyvekosterne. Her møder hun ejeren, den mystiske men rare Norman Bates, og hans gamle mor. Det varer ikke længe, før hun ville ønske hun aldrig var checket ind på dette sted.

 

Se trailer for Psycho:

Fagre voksne verden

fagre voksne verdenPremiere: 9. september 1968

Genre: Komedie, Drama, Romantik

Varighed: 1 t. 46 min.

Skuespillere: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross

Om Fagre voksne verden: Den nyligt udklækkede student Benjamin Braddock bliver forført af den midaldrende kvinde, Mrs. Robinson. Situationen bliver dog en anelse mere presset, da Benjamin forelsker sig i Mrs. Robinsons datter.

 

Se trailer for Fagre voksne verden:

Mary Poppins

mary poppinsPremiere: 16. juli 1965

Genre: Komedie, Familie, Fantasy

Varighed: 2 t. 19 min.

Skuespillere: Julie Andrews, Dick Van Dyke, David Tomlinson

Om Mary Poppins: Guvernanten Mary Poppins bliver ansat til at passe en bankmands to børn, da deres barnepige giver op. I stedet for at bruge bankmandens ideer om benhård opdragelse bruger hun derimod sine magiske evner til børnenes fascination. Bankmanden er ikke helt tilfreds, men må efterhånden indse, at hans metoder ikke nytter noget.

 

Se trailer for Mary Poppins:

Dr. Strangelove

dr strangelovePremiere: 2. april 1964

Genre: Komedie, Krig

Varighed: 1 t. 35 min.

Skuespillere: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden

Om Dr. Strangelove: I et sammenbrud beordrer generalen Jack Ripper et atomangreb på Rusland, og som respons varsler Rusland at de vil udløse deres dommedags-våben, der vil udslette alt liv på kloden. Præsidenten indkalder sine rådgivere til møde, men er det for sent?

 

Se trailer for Dr. Strangelove:

Abernes planet

abernes planetPremiere: 23. maj 1968

Genre: Adventure, Sci-Fi

Varighed: 1 t. 52 min.

Skuespillere: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter

Om Abernes planet: Under en rummission lander George Taylor på en fremmed planet, som han hurtig opdager bliver regeret af intelligente aber der har skabt deres egen civilisation. Da aberne finder ud af, at George også er et intelligent væsen er der ikke enighed om hvad de skal gøre med ham. Skal han dø eller beskyttes?

 

Se trailer for Abernes planet:

Rosemary’s Baby

rosemarys babyPremiere: 5. februar 1969
Genre: 
Drama, Horror

Varighed: 2 t. 16 min.

Skuespillere: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon

Om Rosemary’s Baby: Parret Guy og Rosemary flytter ind i en lejlighed i et gammelt hus, hvor de hurtigt kommer i kontakt med et meget påtrængende par. Da Rosemary bliver gravid og oplever komplikationer får hun mistanke om, at naboerne er en del af en kult og planlægger at ofre hendes barn.

 

Se trailer for Rosemary’s Baby:

Bonnie og Clyde

bonnie and clydePremiere: 21. februar 1968

Genre: Biografi, Krimi, Drama

Varighed: 1 t. 51 min.

Skuespillere: Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard

Om Bonnie og Clyde: I 1930’ernes USA mødes Bonnie og Clyde da han prøver at stjæle hendes mors bil. Inden længe er de i gang med en række mindre røverier, men da de teamer op med Clydes bror og kone samt en tankpasser er det pludselig banker der står på programmet. Under et røveri lader Clyde en kunde beholde sine penge, og bliver herefter fremstillet som en Robin Hood i medierne – men politiet er hele tiden lige efter dem.

 

Se trailer for Bonnie og Clyde:

 

2016-12-27T19:25:50+00:00
Delinger